Reisverslagen 2018

- Reisverslag dag 1-

 

Zaterdagmiddag om 14:30 waren we (bijna) allemaal aanwezig. 47 studenten en Jeffrey. 10 minuten voor de vertrektijd vertrokken we al richting Bosnië.

Er was een en al gezelligheid en de middag vloog voorbij. Na ons avondeten bij de Burger King waren we al snel een eind weg. Na een filmpje werd het al snel stil in de bus. Sommigen kozen ervoor om hun ogen te sluiten, anderen keken een filmpje of hadden een lange nacht zonder slaap. De grenscontroles gingen erg soepel en om 14.00 stonden we voor Motel Yet-Star. Nadat de kamers verdeeld waren kon het opfrissen beginnen. Korte broeken gingen aan en de biertjes kwamen op tafel. Het was al erg gezellig op het terras. Om 18.00 zaten we aan tafel voor het diner. Het werd een luidruchtig diner doordat het handbal team van een nagelegen dorp gewonnen had. Tijdens de nabespreking stelden Saskia en Jeffrey zichzelf even voor met hierbij de planning voor morgen.

Morgen gaan we naar de school en beginnen eindelijk aan waarvoor we gekomen zijn!

 

- Reisverslag dag 2 -

 

De dag begon met het ontbijt dat al vanaf 7:00 uur  klaar stond. Het plan was om 8:00 uur te vertrekken naar Kladanj waar de school zelf staat. Echter moesten wij nog even wachten met vertrekken en hebben wij een ochtendgymnastiek gehad.

Op de locatie aangekomen hebben we een groepsfoto gemaakt waarna we alle materialen uit de bus hebben geladen en via een lange rij van studenten naar het materiaalhok hebben overgegooid.

Vervolgens kregen wij een korte rondleidingen langs alle plekken waar wij de komende dagen gaan klussen. Daarna zijn de studenten verdeeld over verschillende klusgroepjes, zodat iedereen op een bepaalde plek zou gaan werken de komende dagen.

Direct hierna konden we gaan beginnen met klussen, waaronder viel: schuren, afplakken, kitten, verven, schoonmaken, etc. Een muziekje tijdens dit klussen, zorgde voor extra sfeer.

Tijdens het klussen van ongeveer 11:00 tot 12:00 zijn een aantal studenten samen met leerlingen van de school zelf activiteiten gaan doen. Deze activiteiten stonden onder andere uit schminken, koekhappen, dansen, vrije spellen, blik gooien en zaklopen.

Rond 13:00 hadden kregen wij een lunch wat de school voor ons verzorgd had. We kregen

een soort pita broodje met gehaktworstjes. Tijdens de lunch zijn een aantal studenten gaan basketballen of stonden gezellig te kletsen met de leerlingen van de school. Sommige leerlingen konden echt verbazingwekkend goed Engels praten.

Na de lunch gingen we weer vol energie verder met het klussen. Tijdens het klussen kwamen tot onze verassing leerlingen ons helpen en hebben onder andere de vloer geveegd en kozijnen schoongemaakt.

Aan het einde van de middag gingen we opruimen en zat we vermoeid maar voldaan in de bus richting het motel. In het motel fristen we (de meeste mensen) ons op met een ijskoude douche.

Rond 19:00 hebben we gegeten en hebben we vlak daarna de dag geëvalueerd. De avond werd gezellig met veel biertjes, spelletjes en gezelligheid!

 

Op naar de volgende klusdag!

- Reisverslag dag 3

 

De dag begon weer met het ontbijt vanaf 7:00 uur. Door vertraging van de bezorger van de klusmaterialen konden we pas om 08:45 vertrekken. Maar niemand werd chagrijnig door de hulp van geweldige entertainment.  De materialen werden net zoals gisteren de bus uitgeladen met overgooien in een lange rij. De taken waren de vorige dag al verdeeld en zo kon iedereen direct starten.

 

Voor de leerlingen waren er vandaag lessen waarbij ze Delfts blauwe tegeltjes en een tekening van hun huis hebben gemaakt. Ook waren er net als de vorige dag activiteiten voor de leerlingen waarbij ze lekker sport en spel hebben gedaan. Onverwachts kwam er een extra klas bij. Dit vonden wij ontzettend leuk en hebben de activiteiten al swingend afgesloten. Voor de leerkrachten hadden wij workshops voorbereid waarbij we dingen hebben laten zien waar wij in Nederland gebruik van maken, zoals TimeTimers, koptelefoons voor concentratie en speciale spelletjes die leerlingen kunnen doen als ze klaar zijn met werken. Hierover hebben ze een uitleg gekregen en hebben we alle spullen aan hun overgedragen. De leerkrachten werden emotioneel, geraakt en waren ons zeer dankbaar.

De studenten die niet aan het helpen waren met de workshops, activiteiten en lessen waren ondertussen weer keihard aan het klussen onder genot van een muziekje.

 

Om 13.00 uur kregen we weer een lunch die door de school werd verzorgd. Na de lunch ging iedereen weer snel aan de slag met het klussen. ‘s Ochtends in de bus zongen we nog het liedje van de Snollebollekes: JAMMER VAN DE ZOLDER, MAAR HET DAK DAT GAAT ERAF, helaas ging dit met ons plafond ook. Hierdoor moest het hele plafond eraf gehaald worden, tot veel frustratie. Gelukkig bleef iedereen positief.  

 

Ook werden wij erg vindingrijk. Door het gebrek aan roerstokjes en lange stokken om mee te verven  gelukkig hielp moeder natuur ons een handje.

Matthijs liet het bakje met houtlak vallen. Gelukkig had Tom hier een goede oplossing voor. In plaats van te mopperen, ging Tom positief verder en gebruikte de gevallen lak om verder te lakken.

 

Vandaag kregen we ook een extra pauze met koffie die we kregen van de school. Saskia was iets te laat met vertellen hoe dit gebruikelijk is. Hierdoor had iedereen zijn suikerklontje al in zijn koffie gegooid.

Na de klustijd te hebben verlengd, zaten we om 17.00 uur weer de bus terug.

 

Heeft u nog hulp nodig in de tuin? De groene vingers zijn ontwikkeld!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Reisverslag dag 4-

 

Woensdag startte klusdag 3. Tevens de laatste klusdag op de school. Die ochtend konden we om acht uur direct naar de school toe. Aangekomen op de school konden we vrijwel direct beginnen, alle klussers wisten wat er van hen verwacht werd. Vandaag begonnen de mannen met het laminaat in lokaal 2. Al snel bleek dat Floor een handige laminaat legger is. De rest maakten de muren, kozijnen en deuren af.

Om 12 uur werden wij verwacht op het schoolplein. Een leerling hield een toespraak, en hierna kregen we verschillende dansjes en optredens te zien. Aansluitend kregen we van de directeur een diploma. Hierna was het onze beurt. De muziek ging aan en de pinguïndans, hokie pokie en tante Rita werden gedanst. Hierbij werd er geschminkt en ballonnen gevouwen. We hebben allemaal ontzettend genoten.

 

Na de lunch was het weer tijd om hard te werken. Het laminaat leggen in lokaal 2 ging verder en ook in lokaal 1 zijn we begonnen met het laminaat. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Hieruit bleek dat vrouwen soms meer doorzetten dan mannen. In alle lokalen en gangen werden mooie decoraties geschilderd. En dit uit de losse pols omdat we niks hadden aan de meegenomen beamer..

De lokalen werden mooier en mooier en iedereen werd hier ontzettend vrolijk van! Het werd later maar het moest af. Helaas hadden we net 3 pakken laminaat te weinig om de hele vloer te leggen. HET IS AF! Wat zijn we allemaal trots op het resultaat. 2 gangen en 2 lokalen zijn opgeknapt.

Om half 7 verzamelde we buiten, opgeruimd en wel. Nadat we alle meegenomen materialen hadden overhandigd aan de directeur,  stapten we moe maar voldaan de bus in. Na een lange reis vol met bochten kwamen we aan bij het motel. Om 20:00 uur stond het diner op ons te wachten. Sommigen gingen een potje poolen, een spelletje spelen of gezellig een drankje drinken. De meeste gingen echter op tijd naar bed na een lange en drukke dag.

 

-Reisverslag dag 5-

 

Gezellig een dagje naar Sarajevo!

Wederom stonden we om 8 uur bij de bus, dit keer voor een lange reis naar het olympisch gebied van 1984. Onderweg werd de geschiedenis van de Balkanoorlog verteld. De reis duurde lang met heel veel bochten. Onze eerste stop was de berg Haji, hier staat bij de skischans het oude olympische podium. De kogelgaten van executies die daar hebben plaatsgevonden zijn nog zichtbaar. Een aantal studenten is de hele skischans opgeklommen, anderen bleven in de zon op een terrasje zitten. Stop nummer 2 was een militaire begraafplaats met een herdenkingsmonument. Vlakbij stond ook het oude olympisch hotel. Aangekomen in Sarajevo reden we met de bus langs de Tito boulevard, snipers alley en veel flats vol met kogelgaten. Hierna was het tijd voor de lunch! Een lekker broodje kebab. Hierna ging ieder zijn eigen weg. Souvenirs kopen, waterpijp roken, winkelen en cocktails drinken. Om half 6 moesten we verzamelen. Door omstandigheden waren we rond 9 uur in het motel. We konden ons even opfrissen en om 10 uur konden we onze honger stillen met het diner. De meesten hadden hun pyjama of onesie al aan voor de bonte avond! De bonte avond was erg goed geregeld door de activiteitencommissie met name Demy en Marijn. Er waren veel verschillende en leuke acts waarbij we flink gelachen hebben! Onder het genot van een drankje werd het een gezellige avond waarbij de meeste kort geslapen hebben.

 

 

-Reisverslag dag 6 –

 

We konden uitslapen! Om 9 uur werden we verwacht bij het ontbijt. Hierna gingen de meeste van ons nog even langs de Bingo. Een aantal studenten en Saskia brachten de laatste materialen naar een kinderdagverblijf in de buurt. Deze materialen waren speciaal voor peuters. De studenten werden hartelijk ontvangen!

Om 11 uur konden we vertrekken. De reis ging redelijk voorspoedig. Zaterdag ochtend om kwart over 10 stonden heel wat ouders, familie en vrienden ons op te wachten. Na heel veel knuffels en zelfs wat tranen zijn we allemaal veilig thuis gekomen.